22 | 04 | 2019

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Ο Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκης γεννήθηκε στην Αμοργόν Κυκλάδων το 1940. Δημοτικό Σχολείο και δύο τάξεις του Ημιγυμνασίου (αυτό υπήρχε τότε), τελείωσε στο νησί, με ένα διδάσκαλο για όλες τις τάξεις  του Δημοτικού και έναν καθηγητή για τις δύο τάξεις του Γυμνασίου. Συνέχισε στο  «Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου», όπου οι γνώσεις που έλαβε ήταν εξαιρετικώς εκτεταμένες σε όλους τους τομείς του επιστητού, δεδομένου ότι το Γυμνάσιο αυτό ήταν από τα πλέον άριστα, αυστηρά και επαρκώς επανδρωμένα  ανά την Ελλάδα.
Ακολούθως εισήλθε με διακεκριμένη σειρά στην ΠΑΣΠΕ  (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Κατά την διάρκεια των σπουδών του ειργάζετο  σε οικοδομική εταιρεία, ενώ λόγω τις ενασχολήσεώς του με τα γράμματα έγινε εν τω μεταξύ μέλος της Ενώσεως  Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΝΕΛ), της  οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας και Έφορος.  Αφορμή για την εγγραφή στην εν λόγω Ένωση, ήταν η στήλη κριτικής βιβλίου  στην εφημερίδα  «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ»  της οποίας ήτο Διευθυντής  Συντάξεως  και κύριος  αρθρογράφος, σχολιαστής, σελιδοποιός κ.λπ. από τον Δεκέμβριον του έτους 1969 έως τον ίδιο μήνα του 1973.
Μετά από αναλήψεις εκδόσεως διαφόρων εντύπων παγιοποίησε την επαγγελματική του εργασία,  στην 15νθήμερη εφημερίδα  «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ»,   η οποία συν τω χρόνω έγινε μοναδική και κυρίαρχος στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν ο ιδρυτής, ο κύριος συντάκτης και υπεύθυνος, πλέον της τριακονταπενταετίας, από τον Νοέμβριον του 1971 έως τον Μάϊον του 2007. Μετά την συνταξιοδότησή του δεν έπαυσε να αρθρογραφεί στη εν λόγω εφημερίδα, μέχρι σήμερα.  Χιλιάδες άρθρα, σχόλια, αναλύσεις, επίκαιρες ειδήσεις, έρευνες, συνεντεύξεις, κριτικές κ.λπ. έχουν δει το φως της δημοσιότητος απ' αυτές  τις στήλες, υπέρ υπαλλήλων και αιρετών   ΟΤΑ, αλλά και υπέρ της Δημοσίας Διοικήσεως, η οποία πολλάκις έφευγε από τον ιδανικό δρόμο Στην ιδίαν επιχείρηση (Εκδόσεις Ν. Παπανικολάου Α.Ε.) ανέλαβε ως υπεύθυνος και  την ημερησία Οικονομική εφημερίδα «ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ» και λίγο αργότερα την μηνιαία  «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ» αντικείμενο της οποίας είναι η ενημέρωση των Συνταξιούχων υπαλλήλων ΟΤΑ,  οι οποίοι διάσπαρτοι καθώς ευρίσκονται στην Ελλάδα δεν είχαν μέσον ενημερώσεως, ούτε βήμα προβολής των πολυπληθών αιτημάτων τους.
Επί μίαν δεκαετίαν είχε αναλάβει την εφημερίδα «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ», την οποίαν  εξέδιδε ο «Σύλλογος Φίλοι Οινουσσών». Οι εφοπλιστές της Αιγνούσσας έδιδαν μεγάλη σημασία σ' αυτήν την εφημερίδα γιατί ήταν το μοναδικό μέσον ενημερώσεως δι' όλα  τα συμβαίνοντα στο νησί και βήμα προβολής  του συνόλου των ενεργειών τους. Αυτονόητον  ότι η ευθύνη ήτο τεραστία.
Στα φοιτητικά του χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του, δημοσιογραφικές και μη, για την έκδοση της εφημερίδος του «Συνδέσμου Αμοργίνων»  «ΑΜΟΡΓΟΣ» μια σημαντική έκδοση για το νησί και σήμερα δυσεύρετη.
Το 1974, με την επάνοδο της Δημοκρατίας στον τόπο, ανάλαβε την σύνταξη της Εφημερίδος «ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ», της οποίας  ιδιοκτήτης και εκδότης ήταν ο Μιχαήλ Κ. Γεράκης από την Χώρα. Η συνεργασία κράτησε δύο χρόνια, γιατί εν συνεχεία,  από  το 1976 εκδίδει την τοπική εφημερίδα «ΑΜΟΡΓΙΑΝΑ ΝΕΑ», σημαντικό βήμα προβολής και διεκδικήσεως των αιτημάτων και αναγκών του νησιού, αλλά και βήμα αξιολόγου πνευματικής προσφοράς.
Από τον Δεκέμβριον 1998 έως τον Ιανουάριον 2001 εξέδιδε την εφημερίδα «ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ» όργανον  προβολής  των αιτημάτων του Δήμου Παραλίας Αχαΐας.
Ασχολήθηκε παραλλήλως με την επιμέλεια εκδόσεως συγγραμμάτων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών βιβλίων όπως «Άπαντα Κρυστάλλη» τόμοι δύο, «Άπαντα Παπαδιαμάντη» τόμοι τέσσερις, με εκτενή εισαγωγικά σημειώματα, ΑΜΟΡΓΟΣ (πρακτικά Α΄ Πανανμοργιανού Συνεδρίου)  μερικά τεύχη του ετησίου περιοδικού «Αμοργιανά»,  «Τα Μαθηματικά και η Νόηση», «Ματιές στο Σύμπαν», «Κριτική στην αποδεικτική μέθοδο των Μαθηματικών προτάσεων» του συγγραφέως Μαθηματικού Γεωργίου Θ. Πρασίνου, πολλά έργα του ποιητού Χρήστου Πύρπασου, του Δρ Νομικής Κων/νου Χιώλου, «Παρακατιανοί και προνομιούχοι» του Σταύρου Σταυριανάκου  και δεκάδες άλλα. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες, κριτικές για εκατοντάδες βιβλία και έχει αποσπάσει τα συγχαρητήρια πολλών από τους συγγραφείς εγγράφως.
Μέλος  σε πολλά  επιστημονικά,  επαγγελματικά και τοπικά σωματεία όπως του Συλλόγου Αποφοίτων ΠΑΣΠΕ, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, της Ενώσεως Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και, από τα  τοπικά έχει διατελέσει απλούν Μέλος, Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος στον «Σύνδεσμο Αμοργίνων», με συνολική θητεία ως αυτήν την στιγμή, 45 ετών  την Ένωση Αιγιαλιτών, την Ένωση Κυκλαδιτών Δυτικής Ελλάδος και άλλα.
Στόχος του η προβολή, ανάπτυξη και εξέλιξη της Αμοργού. Για  τις θέσεις δε αυτές, έχει καταβάλει γιγαντιαίες προσπάθειες και θυσίες, αλλά όλα προσκόπτουν στην μικροπολιτική και ανευθυνότητα των αρμοδίων φορέων. Βλέπουν την Αμοργό ως  ανεξάντλητη πηγή απορροφήσεως πιστώσεων, αλλά αδιαφορούν στην συνέχεια, με κάθε είδους νομιμοφανείς δικαιολογίες, σε βάρος της προόδου του νησιού. Αντίδραση καμμία. Και το ολέθριο κακό διαιωνίζεται!!

Έγγαμος με την Θεώνη Σγάρτσου - Μακρή, με την οποία απέκτησε τρία τέκνα.

 

 

     Μιχαηλ Στρατουδακης   

Βιογραφικό Σημείωμα

Διάθεση Βιβλίου 

 Ακρωτηρίου 204 Πάτρα, ΤΗΛ: 2610 332096 ΦΑΞ :2610580311 6944710937

 Kαθώς και στα Βιβλιοπωλεία

Πάτρα:

 • Βιβλιοπωλείο LEXIS ΚΑΝΑΚΑΡΗ 155 ΤΗΛ: 2610277017
 • Βιβλιοπωλείο  GOTSIS:  ρήγα φεραίου19-21 ΤΗΛ 2610226453
 • «Η Γωνιά του βιβλίου», Αγίου Νικολάου 32,ΤΗΛ.:2610-223688
 • Βιβλιοπωλείο Αριστείδου Ερμού 86 ΤΗΛ.: 2610 270010
 •  Καραπάνου Αλεξάνδρα 25ης Μαρτίου 13 Παραλία ΤΗΛ.: 2610 528817

Αθήνα:

 • Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, ΤΗΛ.: 210 3811740
 • Εκδόσεις "ΕΜΒΡΥΟΝ", Ιερά Οδός 286, Αιγάλεω ΤΗΛ.: 210 5315012

Ηράκλειο Κρήτης:

 • Βιβλιοπωλείο Παπαδοπούλου Ε., Έβανς 47 ΤΗΛ.:2810-283587
 • Βιβλιοπωλείο Κυριάκη Εμμ. Έβανς 87 (πεζόδρομος) ΤΗΛ.:2810-285119

Ρέθυμνο:

 • Βιβλιοπωλείο Λαμπρινού Αικ. Μ. Πορτάλιου 14 ΤΗΛ.:28310-25233

Σπάρτη:

 • Λαμπρινάκος Επαμειν. Διηνέκους 8 ΤΗΛ.:27310-89551     

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
IM: Michailstratoudakis (Skype)

Νέα & Δημοσιεύσεις

Περισσότερη μέριμνα για την φραγκοσυκιά

Δυστυχώς, ο  Έλληνας δεν έχει προσαρμοσθεί ακόμη με την ιδέαν της αμέσου χρησιμοποιήσεως της φραγκοσυκιάς, όχι για τις πολυάριθμες χρήσεις της αλλά ούτε για τις στοιχειώδεις, απλές προσφορές της. Τουλάχιστον για τους καρπούς της.
Η έλλειψη αυτή οφείλεται στην άγνοιαν του κοινού. Δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να του προσφέρει. Αυτό οφείλεται στην αδιαφορίαν της πολιτείας, η οποία ουδέποτε μερίμνησε για το συγκεκριμένον φυτό. Το κενόν αυτό προσπαθήσαμεν να καλύψομεν, με την συγγραφήν του Βιβλίου «ΤαΦραγκόσυκα», μοναδικόν στην Ελλάδα για το εύρος των περιεχομένων του. Αλλά όταν το αναγνωστικόν κοινόν δεν γνωρίζει το φυτόν, θα ενδιαφερθεί για να μάθει περισσότερα χωρίς σχετικήν ενημέρωσην;
Αυτόν τον σκοπόν επιδιώκομεν και προσπαθούμεν να πείσομεν τους Έλληνες να αγκαλιάσουν την φραγκοσυκιά. Τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Οφέλη οικονομικά και για όλο το έτος
Προστασία της υγείας με θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτου, της χοληστερίνης και την ενίσχυσην του ανοσοποιητικού συστήματος. Ασφαλής πρόληψη δεκάδων ασθενειών.
Προστασία του περιβάλλοντος, με τις αντιδιαβρωτικές και αντιπυρικές ιδιότητες, αλλά και την επικράτησήν του στην κλιματικήν αλλαγήν.
Παραγωγή γλυκών, ποτών, φαγητών εδεσμάτων για τον άνθρωπον.
Σπουδαία και  οικονομική κτηνοτροφή.
Ένα φυτόν  που πρέπει να αγκαλιασθεί από όλους τους Έλληνες και να το φυτέψουν έστω και σε ένα τετραγωνικόν μέτρο χέρσου χώρου.
Συμβουλευτείτε και μάθετε πιο πολλά από το βιβλίον «Τα Φραγκόσυκα» του Μιχαήλ Στρατουδάκη, τηλ. 2610332096 & 6944710937 , και στην ιστοσελίδα www.fragosika.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μιχαήλ Στρατουδάκης


 

Μινωϊκή Γη

minoikigi3     Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Μινωϊκή Γη - Χόνδρος Δήμου Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης», είναι νέος με πολλές ελπίδες στην εξάπλωση της Φραγκοσυκιάς, όπως  κάθε συνεταιρισμός που σκοπεύει σε οφέλη από την καλλιέργεια του φυτού. Αριθμεί αυτήν την στιγμή εκατό (100) μέλη με αυξητική τάση, από βιοκαλλιεργητές φραγκοσυκιάς, αλόης και αρωματικών φυτών, απ’ όλη την Κρήτη. Υπάρχει όμως η σκέψη να επεκταθεί ο συνεταιρισμός πανελλαδικά και έτσι να καθίστανται μέλη από κάθε σημείο της Ελλάδος. Είναι σκέψη σωστή γιατί θα υπάρχει η  ισχυρή διαπραγματευτική δυνατότητα κοινής αντιμετωπίσεως θεμάτων ανταγωνιστικότητας. Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με το Γεωπονικόν Πανεπιστήμιον Αθηνών για παραγωγή ζωοτροφών από βλαστούς φραγκοσυκιάς και με το Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων για παρασκευή ποτού από φραγκόσυκα.

   

    Κύριος εμπνευστής και μοχλός κινήσεως των ενεργειών αυτών για επίτευξη θετικού αποτελέσματος είναι ο Νίκος Θεοδοσάκης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Έχει και διαδίδει την αρχήν ότι η επιτυχία θα έλθει αν πιστεύσομεν στην καλλιέργεια και δεν στηριχθούμε στις επιδοτήσεις.

   

    Η φραγκοσυκιά πάντως υπόσχεται πολλά αρκεί και εμείς να πιστέψομεν σ’ αυτήν.